Bilgi Üniversitesi çevre gazeteciliği öğrencileri Demirören Medya Center`ı ziyaret etti. Öğretmenleri Serkan Ocak ile binayı gezen öğrenciler, ardından Hürriyet köşe yazarı Sedat Ergin ile buluştu. Sedat Ergin ile yapılan söyleşide gazeteciliğin güncel sorunları tartışıldı.
2019 bahar döneminde Istanbul Bilgi Üniversitesi, Hürriyet muhabiri Serkan Ocak tarafından verilen çevre gazeteciliği dersi kapsamında bir çok ünlü ismi ağırladı. Ocak, dönemin son etkinliği için, öğrencilerini çalıştığı binaya davet etti. Demirören Medya Center`da buluşan öğrenciler, Hürriyet Posta, Milliyet gibi gazetelere ev sahipliği yapan binayı gezme fırsatı buldu. Gazetelerin çeşitli departmanlarını öğrencilerine gösteren Ocak, gazetenin nasıl işlediğini anlattı.
Binayı gezen öğrenciler, Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin eski genel yayın yönetmeni ve günümüzde Hürriyet köşe yazarı olan Sedat Ergin ile buluştu. Ergin ile buluşan öğrenciler, gazetecilik ve yeni medya konularında çeşitli sorular sordu. Eskiden çalıştığı pozisyonlarda yaşadığı deneyimlere de değinen Ergin, gazetecilgiin nasıl değiştiği konusuna ağırlık verdi.
2000`li yılların ortalarında piyasaya çıkan akıllı cep telefonları ve yüksek hızlı internet servisleri ile, içerik toplama ve haber yapma yöntemlerinin değiştiğinden bahseden Ergin, vatandaş gazeteciliği kavramını öğrencilere anlattı. Dünyanın bir çok yerinde gelişen, geleneksel gazetecilik bitiyor söylemine katılmadığını, araştırmacı gazetecilik uğraşının her zaman gerekli olacağı konusuna vurgu yapan Ergin, haberin oluşturulması ve tüketilmesinin metodları zamanla değişse de, gerçek gazetecilere her zaman ihtiyaç olacağını kaydetti. Türkiye`deki gazetelerin teknolojiyi geriden takip ettiği ve bu konuda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini belirten Ergin, öğrencilere gazetecilik mesleğinin nasıl değiştiğini anlattı.
Ergin ile yapılan söyleşinin ardından öğrenciler, fotoğraf ve başındaki yeri konulu bir sunum dinledi. Sunumda, fotoğrafın haberdeki yeri, anlatımdaki gücü gibi bir çok kavram tartışıldı. Özellikle fotoğraf alanında yapılan hatalara ve Türkiye`de örneği çok olan telif hakları ihlali sorununa değinildi.
Comments