Bütün Bilgi üniversitesi öğrencilerinin yakından tanıdığı BILGI Learn, bir LMS (Learning Management System) yazılımıdır. Türkçesi, öğretim yönetim sistemleri olan bu web tabanlı yazılımlar, uzaktan eğitim ya da örgün eğitime destek amaçlı kullanılmaktadır. Ticari ya da devlet kurumlarında kurum içi eğitimler için de kullanılsa da, en yaygın kullanım alanı universitelerdir. Bu yazılımlar sınıf içi yapılan derslere ek olarak, öğrenme materyali paylaşma, ödevler, sınavlar, sınıf dışı tartışma ortamı sağlama, öğrenci-öğretmen arasında iletişim sağlama gibi bir çok işlevi yerine getirmektedir. Neredeyse bütün üniversitelerde, öğrencilerin derslerini internet üzerinden takip edebilecekleri bu tarz yazılımlar kullanılmaktadır.
Bilgi Üniversitesi`nde kullanılan LMS yazılımı, 1997`de kurulmuş Amerika merkezli Blackboard İnç. şirketinin, Blackboard Learn paketidir. Bu yazılım paketi, LMS yazılımları içinde en popüler ve bir çok uzmana göre en başarılı olanıdır. Türkiye`de Koç Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Zirve Üniversitesi, Izmir ekonomi üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Okan üniversitesi gibi üniversitelerin de aralarında bulunduğu bir çok üniversite bu yazılımı kullanmaktadır.
Özellikle geçtiğimiz sene meydana gelen Facebook–Cambridge Analytica skandalından sonra, dijital güvenlik ve kişisel veri konusu, intenet kullanıcıları olarak hepimizi düşündürür hale geldi. “Acaba birileri beni izliyor mu?”, “Online aktivitemi kimler görebiliyor?” gibi sorular hepimizin aklına gelmiştir. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformlarının bizleri yakından analiz ettiğini ve o platformda neler yaptığımızı kaydettiğini hepimiz biliyoruz. Bankaların, online alışveriş platformlarının, indirim/kampanya kartları kullanan parakendeci firmaların alışveriş alışkanlıklarımızı takip ettiğini de biliyoruz. Google`in yaptığımız aramalar, Youtube kullanımımız aldığımız/gönderdiğimiz e-postalar üzerinden de bizleri yakından analiz ettiğini de biliyoruz. Peki üniversite hocalarımızın da bizleri “izlegini” biliyor muyuz?
Yeni bir bilgisayarda Blackboard modülüne giriş yaptığınızda, hepimizin okumadan kabul edip geçtigi bu kullanıcı sözleşmesi karşımıza çıkıyor. (gizli sekmeden giriş yaparak bu sözleşmeye erişebilirsiniz) Bu sözleşmede Blackboard`un hakkımızda kişisel bilgi toplayacağına, depolayacagina, kullanacağına ve okulunuz ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde üçüncü kişilerle bu bilgileri paylasacaklarina dair bilgilendirme mevcut, ayrıca sözleşmede linkini paylaştıkları gizlilik bildiriminde, egitimimizle ilgili; dersler, notlar, siteye erişim bilgileri gibi “Student Data” adı altındaki bilgilerin Blackboard tarafından toplanıp saklanmayacagina, ilgili kurum yani okulunuz tarafından saklanıp işleneceğine ve tüm haklarının ilgili kuruma ait olduğu bilgisi veriliyor.
Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaptığımız bir web sitesinin o kullanıcının aktivitelerini toplayıp analiz edeceğini tahmin etmek çok da zor değil, şifre ile giriş yaptığımız neredeyse her site bunu yapıyor. Ancak bunun eğitim hayatımızı ve notlarımızı doğrudan etkileyen bir platformda olması ve öğrencilerin çoğunun bundan haberdar olmaması düşündürücü bir durum. Peki hocalarımız bizi ne ölçüde izleyebiliyor?
Öncelikle, hocalar yalnızca kendi derslerinin öğrencilerini takip edebiliyor. Hocanın Learn sayfasındaki öğrenci listesinde, Learn`e en son ne zaman giriş yaptığınız bilgisine hızlıca erisilebiliniyor. Ayrıca ders modulundeki bütün klasörlere ya da bölümlere kim, ne zaman erişmiş kaydediliyor, hocanın talebine göre bu veriler rapor halinde indirilebiliniyor. Buna ek olarak dersin hocası belirttiği öğelere ayrıca rapor düzenlenmesini ayarlayabiliyor, spesifik bir ödev ya da yüklediği dosya gibi. Ders sayfasında geçirilen toplam süre ve erişim tarihleri, toplam ya da haftalık/günlük raporlar halinde görüntülenebiliyor. Bu raporlar tek öğrenci bazlı ya da bütün öğrenciler için düzenlenebiliyor. Kısacası Learn`de ne yaptınız, ne kadar süre geçirdiniz, haftanın ya da okul döneminin hangi günlerinde girdiniz gibi bilgilerin hepsi dersinizin hocasının elinde. O yüzden yapmadığınız bir ödev için, “hocam Learn`e girdim ödevi bulamadım.” demeden önce tekrar düşünün…
Eklemek istediğim bir konu daha, Learn`e yüklediğiniz ödevler, sizden habersiz, otomatik olarak SafeAssign diye bir program ile, arkadaşlarınızdan ya da internetten kopya çekip cekmediginiz kontrol ediliyor ve hocanın ödevler sayfasında yüzde olarak belirtiliyor. TurnItIn diye bir modül de mevcut ancak bu modül kullanıldığı zaman sizin haberiniz oluyor. Ayrıca sisteme yüklediğiniz ödevler ileride siz ve başkaları tarafından yüklenecek ödevler ile karşılaştırmak üzere, isimsiz de olsa bir databankasinda arsivleniyor. Bu durumla ilgili, telif ihlali çerçevesinde kuvvetli bir argüman gelirstirmek de mümkün gözükuyor.
Comments